20.03.2019 - 19:30 Proticaret
E-Ticaret Sitenizde SEO yaparken dikat etmeniz gereken noktalar
E-Ticaret Sitesi kurmak ve Online olarak ürün/ürünler veya hizmet/hizmetler satmayı planlıyorsanız, e-ticaret sitesi kurulumundan sonra yapmanız gereken ilk iş SEO ve adwords çalışması yapmak olmalıdır. İnsanların sizi gerçekten bulabileceğinden emin olmanız gerekir. SEO yapı itibari ile site içi SEO ve Site dışı SEO olarak ikiye ayrılır. Burada en faydalı SEO özelliklerine değinilecektir.
internette sitenize ulaşabilmenin temeli arama sonuçlarından geçmektedir. İnsanlar arama yaptıklarında sizi bulamazlarsa veya bulsalar da sıralamanız düşük ise bu gerçekten can sıkıcı bir durumdur..
Böyle bir durumda, en iyi ürünleri harika fiyatlarla sunan iyi tasarlanmış bir web sitesine sahip olmanın bir anlamı yoktur. Bu çölün ortasında 5 yıldızlı otel açmaktan farksızdır.
Müşteri yoksa otelin 5 yıldızlı olmasının da bir anlamı yoktur. Hedefiniz, arama kelimesinde e-Ticaret sitenizi 1.sayfa ve 1. sırada çıkarmak olmalıdır. Sayfanız belirli bir anahtar kelime için ilk sırada görünüyorsa, onuncu sırada olmasına göre on kat daha fazla tıklama alır. Google'ın ikinci sayfasındaki web siteleri için ortalama tıklama oranı %1'den azdır.3. sayfa ve üzeri listelemeler için söz etmeye gerek bile yoktur.
İşte E-Ticaret dünyasının ve rakiplerinizin SEO çalışmalarının devreye girdiği yer burasıdır. Arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanın alt yapısını yapın. Böylece alıcıların sizi bulma olasılığını yükseltin. Müşteri yoksa satış yoktur. E-Ticarette satış yapmanın temel kuralı; ne kadar çok trafik alırsanız, satış yapma olasılığınız da o kadar artar.
SEO çalışma ve sonuçlarını en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacak 15 ipucunu sizin için özetledik faydalı okumalar dileriz.
1. Doğru ve etkili anahtar kelimelere odaklanın.
Anahtar kelimeler, insanların internet ortamında olarak aradığı kelime, kelime grupları, resimler vs ifade eder. Bunlar, ürünlerinizi arayan potansiyel müşterilere görünebilmeniz için odaklanmak istediğiniz kelimelerdir. E-Ticaret sitenizde satışını yaptığınız ürün/ürünler, hizmet/hizmetler için istediğiniz kadar anahtar kelimeye sahip olabilirsiniz, ancak bu kelimeleri doğru kullanmak önemlidir.
Amacınız, sitenizdeki her sayfanın neyle ilgili olduğunu Google'a söylemektir,böylece ilgili aramalarda gösterilebilir. Her sayfa için onlarca anahtar kelimeye odaklanmayın - bu sadece suyu bulandırır!
Bunun yerine, satışını yapmak istediğiniz her ürün, sayfa veya kategori için bir (veya belki iki) anahtar kelimeyi hedefleyin.
Ancak kullanılacak doğru ve etkili anahtar kelimeleri nasıl belirlersiniz?
- İşte bazı ipuçları:
- ✓ Bildiklerinizle başlayın. Bilmiyor iseniz Google anahtar kelime planlayıcısı ve google trends ile başlayabilirsiniz.
- ✓ Yapılması gerekenlerin ve ilgili anahtar kelimelerin bir listesini yapın.
- ✓ Ürünlerinize odaklanın. Anne-bebek ürünleri satıyorsanız, anahtar kelime listeniz "bebek elbiseleri", "bebek arabası" veya "bebek maması" içerebilir. Bu terimler oldukça geniş olabilir.
- ✓ Ayrıca, insanların sizi bulmak için halihazırda hangi anahtar kelimeleri kullandığını öğrenmek için mevcut analizlere ve verilere bakın.
- ✓ Google Analytics ve Moz Anahtar Kelime araçları inanılmaz derecede yardımcı olacaktır.
- ✓ Anahtar kelimeniz spesifik olsun. Ne de olsa, "bebek arabası" gibi genel anahtar kelimelerle büyük oyuncuları (örneği hepsiburada, trendyol, n11 gibi) yenemeyeceksiniz. Benzersiz ürünlerinize ve farklılaştırıcı kelimelere odaklanın. Örneğin, belirli anahtar kelimeler "bebekler için hijyenik elbiseler" veya "bebeklere özel el dikimi elbiseler" içerebilir.
- ✓ Arama hacmini rekabetle dengeleyin. Pek çok insanın aradığı anahtar kelimeleri bulmak ve aynı zamanda ulaşılabilir olmalarını istiyorsunuz. Yine, yeni bir anne bebek mağazası muhtemelen "bebek arabası" için en üst sırada yer alamaz. Bu durumda ideal olan, sıralaması nispeten kolay olan yüksek arama hacmine sahip alakalı terimleri hedeflemek gerekir. Ancak bunun uzun vadeli bir süreç olduğunu ve acee etmemeniz gerektiğini bilmeniz gerekir.
- ✓ Yüksek rekabetli kelimeleri hedef almak yerine, bu kelimelerin geçtiği cümleleri hedef almalısınız. Örnek “bebek arabaları” anahtar kelimesi yerine “uygun fiyatlı bebek arabaları” veya “kaliteli yerli bebek arabaları ” gibi. Bu kelimelerin veya kelime gruplarının neler olduğunu belirleme ve veri arama işini Google Anahtar Kelime Planlayıcı gibi araçları kullanarak elde edebilirsiniz.
- ✓ İnternet kullanıcısının amacını ne olabilir ? Düşünün. Kullanıcı amacı, birinin internette arama yaparken sahip olduğu hedeftir. Bir e-ticaret mağazası için iyi bir kullanıcı hedefi, satın alma yapmak olacaktır.
- ✓ Anahtar kelimeler size her bir arama yapanın amacını gösteren ipuçları verebilir. Örneğin, "ortalama anne-bebek mağazası geliri" arayan biri, kendi şirketini kurma hakkında bilgi arıyor olabilir. Ancak “gece kargosu olan bebek bezi mağazaları” arayan biri muhtemelen şu anda bir şeyler satın almak istiyordur. Satın almayla sonuçlanma olasılığı daha yüksek olan anahtar kelimelere odaklanmak stratejik olarak önemli olacaktır.
2. Detaylı ürün açıklamaları yazın
Örneğin, pusetli yeni model bebek arabaları satıyorsanız aşağıdaki gibi bir açıklama yazmayın: "Pusetli yeni model bebek arabaları satıyoruz. Pusetli yeni model bebek araları, Türkiye’de üretilmiş en iyi yerli pusetli yeni model bebek arabasıdır. Pusetli yeni model bebek arabalarımız ile ilgileniyorsanız, satın almak için sepete at butonunu tıklayın."
Bu tekrar ve birbirinin benzeri ifadeler okunduğunda iyi bir etki bırakmak yerine müşterinin verilmek istenen mesajı almasının önüne geçer. Doğru satın alma Mesaj tekrarlı kelimelerle sağlanamaz. Unutmayın: Başarılı bir SEO stratejisine sahip olmak için önce site ziyaretçilerinize odaklanmanız gerekir. Bu nedenle, bunun yerine aşağıdaki gibi bir içerik yazabilirsiniz:
" Pusetli yeni model bebek arabalarımız, farklı ortamlar için tasarlanmış mükemmel bir seçimdir. Türkiye’de üretilmiş en iyi yerli pusetli bebek arabasıdır. Yeni modellerimiz, uygun fiyatlarımız ve geniş servis ağımız ile hizmetinizdeyiz. " Bu tür bir açıklama, anahtar kelimeyi doğal olarak kullanır ve aynı zamanda alışveriş yapacakların bebek arabası üreticisi ve servis desteği deneyimini tam olarak hayal etmelerine yardımcı olur.
- ✓ Her ürün sayfasında fiyat, fotoğraf ve başlıktan daha fazlası olmalıdır. Ayrıca, ürünü hem alışveriş yapanlara hem de arama motorlarına bildirirken ayrıntılı bir açıklama içermesi sağlanmalıdır.
- ✓ Ürün ve hizmet detaylarında potansiyel müşterilerin yararlı bulacağı türden bilgi ve içeriklere yer vererek başlayın. Ürünlerinize bağlı olarak bu içerik kapsamında , ürün özellikleri , malzeme detayları, kullanıcı uygun yaş aralıkları, kullanım talimatları içerebilir. Ürünler hakkında detaylı ve açıklayıcı bilgi müşteriler tarafından çok önemsenir. Ziyaretçinin sayfada kalma süresini uzatır. Bu durum E-ticaret sitesi için artı puan demektir.
- ✓ Her bir ürün sayfası, kategori sayfası, marka ve içerik sayfası için seçtiğiniz anahtar kelimeleri belirleyin. Son Google algoritmaları ile birlikte anahtar kelimeler eski önemini yitirmiştir. Keyword olarak sıralı doldurmayın. Bunun yerine, bu anahtar kelimeleri yazdığınız içeriklerde doğal bir şekilde kullanın. Bu arama motorları tarafından daha olumlu değerlendirilecektir.
- ✓ Etkili ürün açıklamaları yazma hakkında daha fazla araştırma yapın ve örnek çalışmaları inceleyin.
3. Yinelenen içeriklerden kaçının
Peki, E-Ticaret mağazanız için yinelenen içerikten nasıl kaçınırsınız?
- ✓ Yinelenen içerik, gerek kendi e-ticaret sitenizde gerekse başka e-ticaret sitesinde olsun, çevrimiçi olarak birden çok yerde görünen metindir. Google gibi arama motorları, kafa karıştırıcı olduğu için yinelenen içerikten nefret eder. Robotların hangi linkteki içeriğin esas metni temsil ettiği ve copya içerik olmadığı hakkında hiçbir fikirleri yoktur. Bu nedenle hangi linkin sıralamada olması gerektiğinden ve diğer linklerin kopya olduğundan emin olamazlar. İçerik orijinal linke ait değilse bu arama motoruna bildirilmelidir.
- ✓ Üretici firmanın ürün açıklamalarını kopyalamayın/yapıştırmayın. Ürünleri stoksuz satış yapıyorsanız, yalnızca tedarikçinin varsayılan açıklamalarını eklemediğinizden emin olun. Sonuçta, aynı ürünleri satan herkes muhtemelen aynı şeyi yapıyordur. Bunun yerine, benzersiz olun ve her şeye kendi tarzınızı katın.
- ✓ Her ürün için benzersiz açıklamalar yazın. Benzer ürünleriniz varsa, aynı açıklamayı birden çok kez kopyalayıp yapıştırmak cazip gelebilir. Ancak bu, her iki ürün sayfasının sıralamasını azaltabilir. Her birini neyin farklı kıldığını düşünmek için biraz zaman ayırın ve buna odaklanın.
- URL yapınızı iki kez kontrol edin. Oturum kimlikleri, izleme bağlantıları ve sayfalandırma sorunları gibi şeylere dikkat edin.
4. Ürün linklerinde stratejik anahtar kelimeler kullanın
5. URL yapınızı arama motorlarının taraması için kolaylaştırın
- ✓ Dahili bağlantılar - kendi sitenizdeki diğer içeriğe bağlantılar - SEO açısından inanılmaz derecede değerlidir. Google'ın tüm sayfalarınız arasındaki ilişkiyi anlamasına yardımcı olmanın harika bir yoludur.
- ✓ Ancak bu bağlantıları oluşturduğunuzda, bağlantı metniniz olarak yalnızca “buraya tıklayın” veya “şuna bakın” gibi ifadeler kullanmayın. Bunun yerine, uygun olduğunda anahtar kelimelerinizi ekleyin. Örneğin, “bebekler için en iyi arabalar listemiz için buraya tıklayın” kullanmayın. Bunun yerine, " yeni model bebek arabaları listemizde kaçırılmayacak kampanya ve hediye fikirleri var!" deyin.
- ✓ Her şeyden önce, iyi URL'ler, site ziyaretçilerine sayfa hakkında ipucu ve kısa bilgi verir. Böylece e-ticaret site ziyaretçisine iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Bu arama motorlarının da sevdiği bir durumdur.
- ✓ URL'lerinizi kısa, öz ve açıklayıcı tutmaya çalışın. Örneğin kırmızı bir bebek arabası satıyorsanız, example.com/store/products/52145220 gibi bir ürün URL'sinden kaçınmalısınız. Bunun yerine example.com/annebebek/kirmizi-bebek-arabasi yazmayı deneyin. Bunun ne kadar da kullanıcı dostu olduğunu gördünüz mü?
- ✓ Ayrıca, uygun olduğunda anahtar kelimeleri de dahil edebilirsiniz. En büyük odak noktanız site ziyaretçileri için deneyim olmalıdır. Ancak, yine de uygun bir şekilde anahtar kelimeyi URL içinde geçirebilirsiniz.
Örnek:example.com/annebebek/uygun-fiyatli-pusetli-bebek-arabasi gibi.
6. Resimleriniz için alternatif metin kullanın
Arama motorları aslında resimlerinizi "göremez". Peki her resimde ne olduğunu nasıl biliyorlar? Bunun cevabı elbette Alternatif metindir. Alternatif metin, aslında e-ticaret sitenizdeki her resim için eklediğiniz bir başlıktır ve hem hedef anahtar kelimenizi içermeli hem de mümkün olduğunca açıklayıcı olmalıdır. Buradaki Amacınız, imajınızı, onu hiç göremeyen birinin anlayabileceği şekilde tanımlamak olmalıdır. Çünkü alternatif metin, ekran okuyucular tarafından görselleri görme bozukluğu olanlara “okumak” için de kullanılır.
Diyelim ki bebek arabası ve bebek elbiseleri de dahil olmak üzere bebek ürünler satıyorsunuz:
elbisesinde "annesinin bir tanesi yazan ve bek arabasında bir çocuk" resmi olsun. İyi bir alternatif metin şu şekillde olabilir: "gri bir bebek arabasınında keyifle gülen ve elbisesinde 'annesinin bir tanesi yazan' uzun saçlı bebek ."
7. Hedeflerinizi test etmek için Google Ads'ü kullanın
Kullanıcı amacının önemini hatırlıyor musunuz? Belirli bir dönem için sıralamaya sayısız saat ve kaynak yatıracaksanız, bunun ziyaretçileri cezbettiğini, ancak sunduğunuz şeyleri satın almakla ilgilenen ziyaretçileri çekmediğini görmek istemezsiniz.
Bir dönem için sıralamanın değerini belirlemenin nispeten ucuz bir yolu, yerleştirme için geçici olarak ödeme yapmaktır. Google Ads, esasen tam da bunu yapmanıza olanak tanır. Google Listeleri ve Reklamlar uzantısı, bir kampanya oluşturmayı ve sonuçlarınızı ölçmeyi oldukça kolaylaştırır.
Yumuşak mavi tişört için Google listesi Yalnızca birkaç hiper spesifik terimle bir reklam grubu oluşturun. Anahtar kelimeleri girerken parantez [ ] veya tırnak işaretleri " " kullandığınızdan emin olun, böylece reklamlarınız yalnızca insanlar hedeflediğiniz anahtar kelimelerle yakından alakalı anahtar kelimeler kullandığında görünür.
Dönüşümleri doğru şekilde etkinleştirdiğiniz sürece, bu anahtar kelimelerin oluşturduğu trafiğin size gerçekten ödeme yapan müşteriler getirip getirmediğini anlayabilirsiniz. Getirdiği trafiğin kalitesini belirlemek için o kampanyanın sonuçlarını diğer kampanyalarınızla veya diğer mağaza ölçümlerinizle karşılaştırın.
Karlıysa, organik sıralamalar elde edene ve ücretsiz olarak en üst sıralarda yer alana kadar ücretli kampanyayı yayınlamaya devam etmeye bile karar verebilirsiniz!
8. Kırık linklerden kaçının
Kırık bağlantılar sadece site ziyaretçileriniz için değil, aynı zamanda arama motorları için de kafa karıştırıcıdır. Sonuçta bağlantılar, Google'ın sitenizin yapısını anlamasına ve geçerli bilgileri paylaştığınıza güvenmesine yardımcı olur. Ancak tüm bağlantılarınızı manuel olarak izlemek zor (ve zaman alıcı!) olabilir. Bu nedenle, Screaming Frog veya Broken Link Checker eklentisi gibi araçları kullanarak linklerinizi anlık kontrol edebilirsiniz.. Ayrıca, bir sayfanın URL'sini değiştirirseniz, arama motorlarına bağlantının güncellendiğini bildirmek için bir 301 yönlendirmesi yaptığınızı bildirmelisiniz.
Kırık linkler için hata sayfaları yerine 404 sayfası bulundurun. 404 sayfası üzerinde anasayfa ve kategorileriniz için linkler vermeyi unutmayın.
9 Sitenizi hızlandırın
Hızlı yüklenen bir e-ticaret sitesi, harika bir kullanıcı deneyiminin anahtarıdır, bu nedenle arama motorlarının sayfalarınızı sıralarken hızı dikkate alması şaşırtıcı değildir. E-ticaret sitenizin hızlı olmasını sağlamak için birkaç ipucu:
- ✓ Resimlerinizi optimize edin. Yalnızca gereken en büyük dosya boyutunu kullanın ve mümkün olduğunda medya dosyalarını sıkıştırın.
- ✓ E-Ticaret sitenizdeki ürün resimlerini, banner ve slider ları ön belleğe alın. Önbelleğe alma, web sitenizin bir kopyasını ziyaretçilerin tarayıcılarına kaydeder, böylece bir sonraki ziyaretlerinde çok daha hızlı yüklenir. Cache süreleri ve nelerin cacheden okunacağını Proticaret admin panel-site ayarları-cache ayarları bölümünden belirleyebilirsiniz.
- ✓ E-ticaret sitenizi paylaşımlı hostingler de barındırmak yerine tüm donanım kaynaklarını kullanabileceğiniz ve sadece sizin e-ticaret sitenize ait olan bir cloud sunucuya taşıyabilirsiniz. Böylece ram, cpu, ve disk sadece sizine-ticaret sitenize hizmet edecektir.
- ✓ E-ticaret sitenizi barındırdığınız sunucularda kullandığınız Windows, sql vb yazılımların lisanslı olduğundan emin olun. Microsoftun ücretsiz verdiği SQL Express edition yerine lisanslı sürümü tercih edin. Ücretsiz uygulamalarda cpu ve ram limitlerine takılacağınızı unutmayın.
- ✓ E-ticaret sitenizin bulunduğu sunucudaki bantwidth genişliğinin, upload ve download hızlarının yüksek olduğundan emin olun.
- ✓ Kullandığınız cloud sunucularda IIS i yapılandırın. Aplication pools ayarlarındaki start modu Always Runing, Idle time out action alanını Supend olarak değiştirin. Bu e-ticaret sitenizin daha hızlı ayağa kalmasına yardımcı olacaktır.
- ✓ Paylaşımlı sunucular için E-ticaret hizmeti aldığınız firmanın alt yapısını kullanın. Çünkü tek amaç hosting yerine kiralama hizmet kalitesi ön planda olacaktır.
- ✓ E-ticaret sitenizde on binlerce ürün barındırıyorsanız bir CDN düşünebilirsiniz. Bir içerik dağıtım ağı (CDN), büyük boyutlu resimleri daha hızlı yüklenmeleri için site dışında depolar. Ayrıca sitenizi, her bir site ziyaretçisinin konumuna en yakın dağıtılmış sunuculardan yükler
- ✓ Kullandığınız e-ticaret alt yapınızı düzenli olarak güncelleyin. Güncellemeler genellikle daha hızlı yüklenen optimize edilmiş kodları içerir. Ayrıca, güvenlik ve işlevsellik için önemlidir!
10-E-ticaret sitenizde var olan HTML ve CSS kodlarınızı optimize edin.
Kodlarınızı validator testlerinden geçirin. Arama motorlarının sayfa içerisinde nelere önem verdiğini öğrenin ve onları sitenizde uygulayın. Örneğin sayfanızda 1 adet h1 den fazla kullanmayın. Bu etiketleri kullanırken sıralamaya dikkat edin. İmg etiketlerine width ve height değerleri verin. Önem verdiğiniz kelimeleri strong etiketi içerisine alın. Sayfanızdaki metin resim oranını yüksek tutun.
11-Backlink aldığınız sitelerin referans kalite puanının iyi olduğundan emin olun.
Baclink bir sitenin başka bir siteye vermiş olduğu bağlantıdır. Bu bağlantılar kaliteli ise E-Ticaret siteniz için avantaj demektir ve sıralamanızı yükseltmenize katkı sunar. E-Ticaret sitenize gelen bu dış linkleri sürekli denetlemelisiniz. Bunun için bir çok yardımcı program mevcuttur.
12-Sosyal mecralarda hesabınız olsun ve güncel kalın
media çalışmları için artık sosyal ağ pazarlamacılığı veya daha geniş tanımla dijital reklamcılık diyebiliriz.sosyal medya çalışmalrı ile e-ticaret sitenizin görünürlüğünü yükseltebeilir ve arama motorları botları tarafından daha kolay, daha sık ziyaret edilebilir hale getirebilirsiniz.
13- Yaptığınız tüm SEO çalışmalarının bir sonucunu görün ve buna göre yeni adımlar atın
Bunun için Google Analytics aradığınız hemen hemen herşeyi sağlayacaktır. Buradan E-ticaret sitenizin performansını görebilir, google uyarını izleyebilir, ileri tarihli yapılacak tüm algoritma değişklikleri hakkında bilgi alabilirisniz.
14-Mobil SEO yapın
Google ın istemiş olduğu tarzda mobil hızı olumsuz etkileyecek tüm tasarımlardan, atraksiyon ve animasyonlardan kaçının. Son yılların en önemli google algoritma değişkliğinin mobil uyumluluk ve hız olduğunu unutmayın
15-En önemli nokta kullanıcı deneyimine odaklanın
Burada anlatılan özellik ve detayların ortak noktası insan davranışına odaklanıyor olmasıdır. Arama motorları, arama yapanlar için mümkün olan en iyi sonuçları karşılamak ister. Bu arama motorlarının varoluş kaynağıdır. Bu nedenle, hedef kitlenize odaklanmak ve onlara harika bir deneyim sağlamak için zaman ayırırsanız, mükemmel arama motoru optimizasyonu yolunda ilerlemiş olursunuz.