E-ihracat
E-ihracat nedir? ifadesi tam olarak internet üzerinden yurt dışına yapılan satışlara verilen bir e-ticaret terimi olarak ortaya çıkmıştır. Diğer bir ifade ile e-ticaretin dünya ticaret ağına kattığı yeni hizmetlerden birisi de e-ihracattır. Tarih boyunca ticari faaliyetler, ticaret ağlarının, ticari yolların, ticaret yapılarının büyüklüğü, coğrafyasının genişliği ile süre gelmiştir. İnternetin getirdiği avantajlardan birisi de tarihi olan her şeyin aynı zamanda internet üzerine taşınması olmuştur. Bundan nasibini en çok alan sistem e-ticaret olmuştur. Dünya çapında devasa kuruluşlar bu seviyelere gelmek için uzun yıllar çaba sarf etmişlerdir. Ancak internet ve e-ticaret firmaları onlara kıyasla çok ama çok kısa zamanda devasa boyutlara ulaşmışlardır. Hatta bu tür firmaların ürünlerini internet üzerinden e-ticaret ve e-ihracat boyutuna taşımışlardır.
Ülkemizde de durum aynıdır. Genel anlamda ihracat yapan firmalar halkın gözünde büyük ve saygın firmalardır. Bu noktadan hareketle e-ticaret yapan firmalar hem büyüme potansiyeli açısından ayrı bir yerde konumlandıkları ortadadır.
İhracat Nedir? E-ihracat Nedir?
İhracat; iktisadi ve ticari bir terminolojidir. Günlük dilde de kullanılan “ülke dışına satışları” ifade eden terimdir. İktisadi terminolojideki ifadesi bir mal veya hizmetin, bir ülkenin gümrük sınırlarının dışına ya da serbest bölgelere, yürürlükteki ihracat ve gümrük yönetmeliği kapsamında satış gerçekleştirme işlemidir.
Yurt dışına satış yapan tacirlere halk arasında ihracatçı ifadesi kullanılır. Klasik yapı itibari ile ihracatçılar “İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine üye, vergi numarasına sahip, gerçek ya da tüzel kişi statüsüne sahip” özel veya tüzel kişiliklerdir.
e-iharacat ise ihracatçıların satışlarının kurdukları internetten satış yapmak nedir? Nelere dikkat edilmelidir? makalesine göz atabilirsiniz. Web siteleri vasıtası ile yaptıkları satışlar olarak tanımlanmaktadır. Sadece ülkemizde değil dünyada e-ticaret dolayısı ile e-ihracat sektörü her geçen gün devasa adımlarla büyümektedir. Böyle bir büyüme karşısında girişimciler için e-ticarete ve e-ihracata kayıtsız kalmak imkansız görünmektedir.
Mikro İhracat Nedir? Mikro İhracat Nasıl Yapılır?
E-ihracatın kolaylaştırılmış, adından da anlaşılacağı üzere küçültülmüş versiyonudur. Mikro ihracat KDV hariç fatura tutarı 15.000 euro, ağırlığı ise 300 kilogramın altında olan yurt dışı satışları için kullanılan terimdir. Yöntem olarak ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile işleme konulur.
Gümrük muafiyeti olması nedeniyle mikro ihracat yapmak için firmanın ETGB düzenleme yetkisine sahip kurumlar aracılığıyla yapılır. Bu firmalar kargo/lojistik/nakliyat mantığı üzerinden çalışırlar. Son yıllarda elektronik ihracat yapmak, devlet tarafından teşvik edilmekte. Bu hususta hibeler yapılmaktadır.
Neden E-ihracat Yapmalısınız?
E-ticaret yapmak firmamızı daha yukarılara taşımak için bir fırsattır. Bu fırsatlardan bir tanesi de e-ihracat yapmak ve dünyaya açılmaktır. Çünkü yurt dışına ürün satmak hem kazançlı hem de prestijli bir ticari durumdur. Bu durum aynı zamanda Türkiye’deki rakiplerinizin de önünde olmak, onlarla rekabet etme yerine uluslararası satışla kendi mecrasında yol almak demektir. e-ihracatta rekabet uluslararası boyuttadır. Ancak bu rekabet unsuru sizi ve firmanızı başka noktalara taşır. E-ihracatta rekabet etmeyi öğrenmek, burada belirli oranda başarılar kazanmak ticari bir deniyim gerektirir. Hele hele de e-ticari deneyimde sizi başka yerlere taşır. Klasik ticarette uluslararası ticaret yapmak, buralarda müşteri bulmak, rekabet etmek, tahsilat yapmak gibi hususlar için oldukça yüksek deneyim, satış pazarı, ödeme yöntemleri gibi bir çok hususu halletmeniz gerekirken e-ticaret vasıtası ile e-ihracat yaptığınızda bu deneyimleri sadece internet üzerinden elde edebilirsiniz. üstelik e-ticaret yapmak için eskisi gibi büyük sermayeler ve yatırımlar da gerekmez. e-ticaret sitesi kurmak suretiyle e-ihracat ve e-ticaret sitesi kurmak çok kolay hale gelmiştir. Bu işlemi kendiniz kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca bir sistem kurmanıza gerek yoktur.
E-ihracat Nasıl Yapılır?
E-ihracat yapmak internetten satış online satış rehberi gibi çalışmaları inceleyip bir e-ticaret web sitesi açabilirsiniz. Eğer e-ticaret yapıyorsanız mevcut e-ticaret altyapınızı geliştirebilir; e-ihracat yapmak istediğiniz sektöre göre sektorel e-ticaret paketleri, e-ticaret altyapısı seçerek e-ihracata başlama maliyetlerini düşürebilirsiniz. E-ihracat platformlarına markanızı tescil ettirerek girmenizde çok yüksek fayda var. Ayrıca uluslar arası e-ticaret için sitenizle entegre e-pazaryerlerine mağaza açabilirsiniz. Örneğin Amazonda satış internette online satış rehberi mkalesini inceleyerek başlangıç yapabilirsiniz.
Şirket Kurulumu
E-ticarette fatura kesme zorunluğu olduğu için mutlaka şirket kurulması gerekmektedir. Yurt içi yada yurt dışı olması durumu değiştirmeyecektir. Eğer e-ticaret ve e-ihracat düşünüyorsanız şirket kuruluş sürecinizi tamamlamanız gerekmektedir. E-ticaret yapmak için şirket kurmak e-ticaret şirketi için gerekenler makalesine göz atabilirsiniz.E-ihracat yapmak için teşviklerden, eğitimlerden ve desteklerden yararlanmak istiyorsanız ayrıca şirket kurulum sürecine dikkat etmenizde fayda vardır.
E-ihracat Sitesi Kurmak
Başlangıçta hazır e-ticaret sitesi nedir? Hazır e-ticaret paketleri nelerdir?makalemizi inceleyebilirsiniz. Hazır e-ticaret sitesi açmak hazır bir e-ticaret paketi kurmak ile aynıdır. E-ticaret sitenizin Domain ve hosting hizmetlerini alıp sitenin tasarımı yapabilirsiniz. Ardından ürünlerinizi listeleyebilirsiniz. e-ihracatın hedef kitlesi farklı olduğu için ürün ve hizmetlerinizin tanımlanması, dil yapısı farklı olacağı için sitenizde buna dair altyapı kurmanızda fayda vardır. Ayrıca e-ticaret altyapınızda kur farklarından dolayı sanal pos entegrasyonları vb. uygulamaların yapılması gerekmektedir.
E-ihracat Altyapısı Seçmek
E-ticaretin kuralları ve e-ihracatın kuralları kendi içinde belirli bir düzlemde ilerlemektedir.
Bunların başında e-ticaret sitelerinin güvenliği ve güvenirliğidir. Hele hele e-ihracat yapmak istenildiğinde güven ve güvenirlilik en önemli noktadır. E-ihracat altyapı seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur da dil seçenekleridir. İhracat altyapılarının çoğu sadece İngilizce dilini destekler. Hatta birçok e-pazaryerleri birden fazla dil seçeneği bulunmamaktadır. Dolayısı ile dil desteği için e-pazaryerleri ile entegrasyonlar yapılarak bu sorun halledilebilir.
Stratejiler Oluşturmak
E-ihracat kelimesi doğrudan ürün ve hizmetlerin doğrudan yurt dışına satış anlamına geldiği için satış stratejisi oluşturmak işin ana omurgasını oluşturur. Bunun için e-ihracat yol haritası oluşturmak için detaylı bir analiz yapılmasında ve bu konuda gerekirse bir danışmanlık alınmasında fayda vardır. e-ticaret danışmanlığı nedir? Nasıl yapılır? makalemizi inceleyebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret stratejisinin diğer önemli bir unsuru da marka stratejisi oluşturmaktır.
E-ihracat Yapmanın Şartları Nelerdir?
E-ticaret yolu ile e-ihracata başlamak isteyenler için öğrenme ve bireysel deneyimler yaşamak için genellikle “mikro ihracat” yöntemi denenebilir. Çünkü Mikro ihracat, e-ticaret sitelerinin doğrudan tüketiciye satış yapmasını mümkün kılan bir yöntemdir. Mikro e-ihracat yeni başlayanlar için nisbeten kolaydır. İhraç edilen malın fiziki ağırlığı 300kg ve satış fiyatı vergiler dahil 15.000 €’dan az olması mikro ihracatı cazip kılmaktadır.
E-ihracat Yapmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler aslında internetten satış online satış rehberi, internetten satış yapmayı bilmekten geçmektedir. Çünkü e-ticaretin ayrıntılarını biliyorsanız e-ihracatın yapısını da kısa zamanda vakıf olabilirsizin.
Ancak bütün bunların yanında bir e-ihracat eğitimi almanız en faydalı yöntemdir.
E-ihracat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Elektronik ihracat, fiziki ihracata göre belge ibrazı konusunda avantajlıdır. Bu nedenle bazı büyük markalar yurt dışına ihracat yapmak istedikleri malları artık e-ihracat şeklinde yapmaya başlamışlardır. E-ihracat için gerekli belgelerin başında Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı’dır.
Kısaca ETGB, taşıyıcı firmalar tarafından dijital ortamda hazırlanır. Elektronik ihracat sürecinde yetkili bir taşıyıcı firma ile çalışılması gerekir.
Taşıyıcı firmalar ise genellikle şu belgeleri talep eder:
- ✓ İhracat bilgi formu
- ✓ İmza sirküleri
- ✓ Türkçe ve İngilizce fatura
- ✓ Yetki belgesi belgesi
- ✓ Çeki listesi
E-ihracat Siteleri Hangileridir?
E-ihracat için kendi e-ticaret siteniz belirli bir etki alanına sahip olmadan, belirli bir markalaşmayı başarmadan satış yapmanızda istediğiniz başarıyı sağlayamayabilir. Ancak uluslararası e-ticaret pazaryelerinde de sanal mağaza açarak destekleyebilirsiniz. Ayrıca uluslararası e-pazaryerlerinde sanal dükkan açmanız e-ihracatı görmeniz, öğrenmeniz, deneyimlemeniz ve çeşitli desteklerden yararlanmanız için büyük bir kazanç haline gelebilir.
Ülkemizde alışılagelmiş olarak bir çok uluslararası e-pazaryerleri vardır. Amazon, Aliexpress, Etsy, eBay gibi kuruluşunun kökeni yurt dışında olan pazaryerleri bulunduğu gibi ülkemizde kurulmuş ancak pazaryeri olarak ihracat yapabildiğiniz Trendyol, Hepsiburada, N11 gibi pazaryer öncü e-ticaret platformları arasında bulunan Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor ve n11 gibi siteler üzerinden yurt dışına satış yapabilirsiniz.
İlgili içerikler olarak şu rehberleri inceleyebilirsiniz.
E-ihracat Eğitimi
E-ticarette dolayısı ile e-ihracat ürün satışı modeli yapısal gereksinimler çok kısa zamanda değişiklikler göstereceği için başlangıçta temel bilgilere sahip olmayı gerektirir. Bu temel bilgileri aldığınızda yeni dinamikleri siz de öğrenebilir hatta yeni dinamikler katabilirsiniz. Bu nedenle proticaret gibi e-ticaretin en eskilerinden e-ticaretin temel dinamiklerini öğrenebilirsiniz. Bunun için seminerlerimiz sayfamızdan takip edebilir, konu ile alakalı bizimle irtibata geçebilirsiniz.
E-ihracat Yapacakların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
E-ticaret ve e-ihracat sadece kolay bir kelimeden ibaret değildir. Tâ ki e-ticareti ve e-ihracatı deneyimleyip öğrenene kadar. Bu nedenle e-ihracat stratejinizi olası bütün etmenleri üzerinden değerlendirip avantajlarını ve dezavantajlarını iyi hesap etmelisiniz. Sonra yapılabilir mi evet noktasına geldiğinizde işe başlamalısınız.
E-ihracatın Avantajları Nelerdir?
E-İhracatın avantajlarını aşağıda maddeler halinde görebilirsiniz.
- ✓ Vergi avantajı, KDV iadesi avantajı vardır.
- ✓ Çeşitli teşviklerinden özellikle devlet teşviklerinden faydalanabilirsiniz. E-ihracat destekleri linkini ziyaret edebilirsiniz.
- ✓ Bankalar ihracatçılara kredide daha esnektirler. İhracatçı kredisi alabilirsiniz.
- ✓ Hem tüketiciye (B2C) hem de firmalara (B2B) ürün satışı yapılabilir. Hatta yerine göre müşteriden müşteriye (C2C) bile yapabilirsiniz
- ✓ Ödemeler döviz olarak alındığı için kâr oranı daha yüksektir. Ülkeye döviz girdisi sağlanmış olur.
- ✓ Kargo ve lojistik avantajı vardır.
- ✓ Nakliyat sigortası vb. hususlar kargoda daha uygun maliyetlerdedir. Üstelik satışta ürünün fiyatına eklemlenmiştir.
- ✓ Bazı ürünlerde ilave sertifikasyon yoktur.
- ✓ Alıcılarla doğrudan iletişime geçildiği için aracı yoktur.
- ✓ Müşteri kitlenizin beklentisini öğrenebilirsiniz.
- ✓ Doğrudan tüketiciye satış yapmayı mümkün kıldığı için potansiyel müşteri sayısı çok daha fazladır.
E-ihracatın Dezavantajları Nelerdir?
E-İhracatın dezavantajlarını aşağıda maddeler halinde görebilirsiniz.
- ✓ e-ihracat mikro ihracat olduğu için belirli bir sınırın içinde kalmanız gerekir.
- ✓ Ürünlerinizin iade ve değişiminde maliyet yurt içi satışlara göre yüksektir. Muhatap doğrudan e-ihracatçıdır.
- ✓ E-ticaret web siteniz international gereklilikleri sağlaması gerekir. Bunun için gerekli altyapı yatırımı yapmalısınız.
- ✓ Yurtdışı gönderimlerde farklı protesedürler vardır. Bazen evrak bazında bazende ürün bazında öğrenmeniz gerekir.
- ✓ Pazarlama, sipariş alma, paketleme, gönderim ve teslim operasyonları yurt içinden farklı ilerleyeceği için bu süreçlere detaylıca hakim olmanız gerekir.
- ✓ Müşterilerin iletişim kanalını doğru kurmanız gerekir. Bazı müşteriler ana dilleri ile iletişim yapmakta ısrar edeceklerdir. Bu nedenle hedef kitlenizi iyi tanımlamanız, web sitenizin dil desteğini ona göre seçmeniz önemlidir.
İhracat Muhasebesi Nedir?
İhracat muhasebesi klasik muhasebe kayıtlarımızın ihracat muhasebesi versiyonudur. Bunun için ya ihracat muhasebesini bilen bir uzmanla çalışabilirsiniz yada ihracat muhasebesi deneyimi olan müşavirlerle çalışabilirsiniz. Bu noktada önemli ve dikkat edilmesi gereken husus kur sabitlemesi veya farklarından doğan durumların doğru takip edilmesidir.
İhracat Faturası Nedir? E ihracatta Kesilecek Fatura Nasıl Olmalıdır?
e-ihracat da bir satış olduğu için faturalandırılması şarttır. İhracat faturaları genellikle iki dilde kesilir. Klasik faturadan farkı, faturadaki para birimi ve KDV’siz olmasıdır. E-ihracatta ise yurt içi e-ticaret işlemlerinde kullanılan e-fatura sistemine benzer bir uygulama vardır.
e-ihracat Faturası Nasıl Hazırlanır?
Ürün siparişi alındığında ihracatın yasal prosedürlerine uygun bir fatura hazırlarsınız. Bu faturalarınızı e-arşiv fatura veya e-fatura olarak düzenleyebilirsiniz. (earşiv fatura ve earşiv fatura nedir ve farkları nelerdir konusunda e-fatura ve e-arsiv nedir? E-ticarette nasıl kullanılır? ) makalesine göz atabilirsiniz. İhracat faturası, aşağıdaki bilgileri içerecek şekilde hazırlanır.
1. Alıcının adı - soyadı (işletme ise unvanı), açık adresi, vergi numarası ve vergi dairesi
2. Satıcının ticari unvanı, açık adresi, vergi numarası ve vergi adresi
3. Fatura numarası ve fatura tipi (fatura order no)
4. Faturanın düzenlenme tarihi
5. Ürün ya da ürünlerin menşe ülkesi/ülkeleri
6. Gönderi teslim şekli
7. İmza ve kaşe (e-imza olabilir)
E-ihracat faturasında gümrük çıkış beyannamesi düzenlenir. Mikro ihracatlarda ve gümrük çıkış beyannamesi düzenlenmeyen satışlarda e-ihracat faturası kesilmez. E-ihracat faturasında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın da bilgilerine yer verilir. E-ortamda düzenlenen bu faturaların alıcı kısmına bakanlığın adı yazılır. E-ihracat faturası kesmek için mali mühür, GİB başvurularını tamamla ve bir fatura entegrasyon sistemi kullanıyor olmak gerekir.
İhracat Beyannamesi Nedir?
İhracat beyannamesi, ihracat ve varsa ürünlerin ayrıca bir mevzuatı ilgili mevzuata uygun bir şekilde hazırlanan ve ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylandıktan sonra gümrük idaresine sunulan belgedir. Doğrudan mal sahibi ya da vekili tarafından düzenlenir. Tescil için ibraz edilen beyannamelerdeki bilgilerde sonradan değişiklik yapılamaz.
E-ihracat beyannamesi sürecin yol haritası şeklindedir. Bu nedenle birden fazla (Sekiz nüshalı bir takım ya da dört nüshalı iki takım) düzenlenir. Her bir nüsha ilgili makamlara teslim edilir.
E-ihracat Beyanname gerektiren ihracat işlemleri için ise Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü'nün 2019/5 sayılı genelgesi ile ücret düzenlemesi yapılmıştır. Bu genelgeye göre e ihracat beyannamesi ücreti 5 TL’dir.
İhracat Kredisi ve Kredili İhracat Nedir? Kimler Faydalanabilir?
Kredili ihracat, ihracat bedelinin, Türk Parası Kıymetini Koruma Mevzuatına göre yapılan ihracattır. Temelde İhracat kredisi ise ihracatçılara ve ihraç mallarını üreten firmalara sağlanan ve ihracatı artırmaya yönelik teşviklerdir. E-ihracat firmaları ile fiziki ihracat yapanlar temelde aynı imkân ve haklara sahiptirler. Hatta yer yer avantajlıdırlar. Örneğin e-ihracat yapan e-ticaret girişimcileri de KDV’siz fatura kesebilir ve KDV iadesi alabilirler. Bunun yanında kamu tarafından sunulan kredi ve teşviklerden yararlanabilirler.
İhracat Lisansı Nedir?
İsminden de anlaşılacağı üzere İhracat lisansı, ihracatın yapılacağı ülkenin ilgili kurumları tarafından ihracatçıya verilen bir çeşit izin belgesidir. İhracatçı lisansına sahip olmak özellikle kargo ve lojistik süreçlerinde, gümrük süreçlerinde firmalara büyük avantajlar sağlar.
İhracat Türleri Nelerdir?
e-ihracat ile ihracat arasında temel fark pazarlama yönteminin internet üzerinden yapılıyor olması ve satış rakamı ve ürün hacmi farkıdır. E-ihracat yapanların çoğunlukla mikro ihracat yaparak ihracatçı olacağı öngörüsü ile bazı teşvik tipleri öngörülmüştür. Bunun yanı sıra uluslararası e-pazaryerlerinin kendi bünyelerinde kurdukları lojistik sistemi meseleyi kolaylaştırmış o kadar. Şimdi bunlardan hareketle ihracat türlerini şu şekilde sıralabiliriz.
Mikro İhracat
Mikro ihracat KDV hariç fatura tutarı 15.000 euro, ağırlığı ise 300 kilogramın altında olan yurt dışı satışları için kullanılan terimdir. ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile işleme yapılır. Bu konuda yetkili gümrük müşavirliği veya bazı kargo/lojisik firmalarının müşavirlikleri de kullanılabilir.
Konsinye İhracat Nedir?
Konsiye ihracat satışı; bir ürünü satıcıya al bu ürünleri sat sonra bedeli öde denilerek verilen yapılan satıştır. Bunun e-ihracat yada ihracat olmasındaki durum satışların 1 yıl içinde yapılmasıdır. eğer satışlar 1 yıl içerisinde yapılmazsa İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'ne müracaat edilerek satış süreci uzatılabilir. Bu satış türü e-ihracatta doğrudan son kullanıcıya yapılmamışsa uygulamaya konulabilir.
Yeniden İhracat Nedir?
Yeniden ihracat, ithal edilmiş bir ürünün ihraç edilmesi işlemidir. Bir nevi dropshipping (stoksuz satış stoksuz e-ticaret dropshipping nasıl yapılır?) tipidir. Ancak ürün ülkemiz sınırlarına giriş yapıp ürün işleme, yeniden paketleme gibi işlemlerden de geçirilebilir. Buna da yeniden ihracat denilmektedir.
Bunların dışında Dolaylı İhracat, Bedelli İhracat, Kayda Bağlı İhracat gibi ihracat türleri vardır.
Ayrıca ihracatın olduğu her yerde ithalatın da olması ticaretin tabiatı gereğidir. Bu nedenle Net İhracat gibi başka kavramlar da mevcuttur.
E-ihracat Ödeme Şekilleri Nelerdir?
e-ticaretin temelinde olan her türlü ödeme yöntemlerinin sistemleri ile çalışma avantajı e-ihracatta da aynı ile kullanılabilir. Hatta daha fazlasıdır. çünkü düşünsenize yurt dışına bir ürün gönderdiniz ürün gitti ama ödeme alamadınız. Süreç ne kadar uzun ve zahmetli olur değil mi? Ancak elektronik ödeme sistemleri kullanıldığında uluslar arası geçerliği olan yapı sayesinde iş modelinize göre ödemeyi alacağınız garantisini elde etmiş olursunuz.
Uluslararası e-ticarette bir çok ödeme yöntemi mevcuttur. Ancak en yaygın olan e-ihracat ödeme şekilleri ise şöyle sıralanabilir:
- ✓ Kart ile Ödeme: internetten uluslararası ödemeye açık tüm kredi kartları kullanabilir.
- ✓ SWIFT ile Ödeme: SWIFT, yurt dışındaki bir banka hesabına para gönderme işlemidir. Diğer bir ifade ile uluslararası havale/EFT (elektronik fon transferi) işlemidir.
- ✓ Mobil Ödeme: internet üzerinden uluslar arası alışverişe imkanı sunan sistemlerdir.
E-ihracat ve Klasik İhracat Arasındaki Farklar Nelerdir?
e-ihracat artık günümüzün esnek yapısını, internet üzerinden güvenli alışverişin uluslar arası boyuta taşınmış halidir. Dolayışı ile klasik ihracata göre bir çok kolaylıkları vardır. bu kolaylıkların başında operasyonun baştan sona e-ihracatçının kendisinin adım adım takip edebilmesi, önündeki tek bir ekrandan tüm süreci görebilmesi gelmektedir. Aslında e-ihracat ile klasik ihracat arasında nasıl bir fark var cetveli yapılsa cetvele bakınca kimse klasik ihracat yapmaz denilebilir.
Örneğin;
süreç ve iş takibinde: E-ihracatçı tam yetkili iken klasik ihracatta yetkiler sınırlıdır.
Beyanname sürecinde : E-ihracatçı elektronik iken klasik ihracatta standarttır.
Gümrük müşaviri : E-ihraçatçıda şart değil iken klasik ihracatçı zorunludur.
Gümrükleme süresi : ort. 12-48 saat iken 28 saat ila 7 iş günü
Yukarıdaki örneklere ihracatın tüm kalemleri eklemlendiğinde çok büyük bir avantajı olduğu açıktır. Ancak hem e-ihracatın iş ve işlem kalemleri hem de bornal ihracatın iş ve işlem kalemleri çok uzun olduğu için bu makalede bu örnekler yeterli görülmüştür.
Proticaret İnternetten Satış Yapmamda Bana Kolaylıklar Sunuyor mu?
E-ticaret konusunda proticaret geniş deneyimi, proaktif davranışı modeli ile müşterilerinin daima yanındadır.e-ticaret ve e-ihracat konusunda hazırlamış olduğu her iş modeli ve her bütçeye uygun altyapısı sunmaktadır.
b2c-e-ticaret-paketleri içerisinden e-ticarete ve e-ihracatodaklı satışa yönelik ihtiyaçlarınızı belirleyebilir ve bizimle irtibata geçebilirsiniz. E-ticaret altyapısındaki xml entegrasyonları ve pazaryerleri entegrasyonu ile her türlü entegrasyonları sağlayabilirsiniz.
Özel proje talebi özel projelerde işbirliği ortaklığı kurabilirsiniz.