E-ticaret ( e-commerce ) son yıllarda alışveriş yapma, ürün ve hizmetleri sunma konusunda küresel modern ekonominin temel yapısı haline geldi. E-ticaret yalnızca internet ağları vasıtası ile çevrimiçi satış değil, aynı zamanda çevrimiçi üretilen her türlü işin adıdır diyebiliriz. Bu bağlamdan bakıldığında e-ticaret küresel tröstlerin, dev şirketlerin hemen yanında küçük işletmelerin dimdik ayakta durmasını sağlayacak alan olarak görülmektedir.
E-ticaretin zaman ve mekan bağımsızlığı, muazzam bilgi miktarı ve bilgi üretme özgürlüğü, ses ve görüntü teknolojisinin kullanımı, sınırsız sayıda ürün kıyaslama, sınırsız iş imkanları, e-ticaret eko sistemi içerisinde geniş ek imkanlar, ve geniş dağıtım ağına dahil olmak gibi pek çok avantajlarından bahsedilebilir. Peki tam olarak e-ticaret nedir?
Tanım olarak e-ticaret (ya da e-ticaret) internet ağları vasıtası ile çevrimiçi iş ve ticaret yapmaktır. Görünen ve bilinen yönü ile her türlü ürün ve hizmetin çevrim içi satılmasıdır. En geniş tanımı ile elektronik ortamda yapılan her türlü iştir. Dijital ortamda farklılık oluşturmaktır. E-ticaretin avantajlarını kullanabilmek için herkesin faydalanabileceği ayrıcalıklarından faydalanmak için e-ticaret amacımıza uygun girişimlerde bulunmamız gerekmektedir.
Son yıllarda e-ticaretin dünya çapında gelişmesi ile e-ticaret ile ilgili bazı anlayışlar gelişti. E-ticaretin ucuz olduğu, e-ticaretin haddinden fazla karlı olduğu, web teknolojisinin büyük işletmeler ile küçük işletmelerin oyun alanında eşit olduğu, e-ticaretin aracıları ortadan kaldırdığı, e-ticarette kitlesel dijital pazarlamasının yapıldığı, e-ticarette tek başına fiyatın etkin olduğu ve en önemlisi de e-ticaretin kolay olduğu gibi anlayışlar gelişti. Bu anlayışların hepsinin içinde hem doğru hem de abartılmış e-ticaret efsaneleri mevcuttur. Doğrusu internet ortamında sunulan ürün ve hizmetin niteliklerine bakılması gerektiğidir.
E-Ticaret nedir?
Ticarete tarihi geçmişi ile baktığımızda insanların ihtiyaçlarını karşılamak için ürün ve hizmetlerde uzmanlaşmaya gitmesi ile iktisadi olarak ürün ve hizmetin bir değiş-tokuş yani takas sistemine ihtiyaç duyuldu. Takas işlemleri ürün ve hizmetlerini alma ve satma işlemi sonucunda ticareti doğurdu. Bu sistem aynı zamanda her iki şeyi beraberinde getirdi 1. Her iki tarafında kabul edebileceği para, ürün, hizmet gibi bir değeri, 2. Para, ürün ve hizmeti alıp verebileceği mekanı gerekli kıldı. Bu arata ürün ve hizmetin üretildiği yerden başka bir yere transferi her zaman için geçerliliğini korudu.
E-ticaret insanların kollektif hayal gücünün ürettiği bir teknolojik avantaj olarak günümüzde klasik ticarete zaman ve mekan bağımlılığından bağımsız olarak küresel çapta ticaret yapma imkanını vermiştir. E-ticaretten önce sadece büyük firmalar küresel çapta pazarlama yapabiliyorlardı.
E-ticaret türleri nelerdir?
E-ticareti sanal dünyada ürün ve hizmet sunumu olarak görmek yerine gerçek dünyadaki anlayış ve kavrayış ile ticaret yapmak olarak görmek gerekir. Bu açıdan bakıldığında aşağıdaki hususlar e-ticarette önem kazanmıştır.
- E-ticaret model yada türlerini altı ana başlıkta toplamak müknündür.
- 1-İşletmeden müşteriye (Business-To-Consumer) B2C E-Ticaret
- 2-İşletmeden işletmeye (Business –To-Business) B2B E-Ticaret
- 3-Müşteriden müşteriye (Consumer-To-Consumer) C2C E-Ticaret
- 4-Müşteriden işletmeye (Comsumer –To-Business) C2B E-Ticaret
- 5-Ticari amaç gütmeyen (Non-Business)
- 6-Dahilde e-ticaret (in-organizational)
Bu altı başlıkta özetle sıralanan e-iş modelleri genel anlamda bireyden, işletmeye, işletmeden devlete, devletten çeşitli kurum kuruluşlara kadar giden e-döngüyü sağlar. Örneğin
- -Ürün ve hizmeti almadan önce internetten arama yapıp bilgi alan potansiyel müşteriler,
- -Ürün veya hizmetini internetten sipariş etme alışkanlığını kazammış müşteriler,
- -Her türlü sertifikasyon ve spesifikasyon işlemlerini (sürücü belgesi, vergi, harç, izin başvuruları vb.) işlemlerini yapanlar
- - Uzak mekan yada mesafeden çevrimiçi eğitim programlarına, konferanslara katılanlar
- - Doğrudan müşterilere veya başka işletmelere ürün ve hizmetlerini satanlar (B2C, B2B E-Ticaret)
- - Ürün ve hizmetlerini 7x24 sunmak ve /veya desteğini vermek durumunda olan işletme ve kurumlar…
E-ticaret’in Avantajları Nelerdir?
E-ticaret, günümüzde fiziki ticaretle hem bağlantılı ve hem de müstakil olarak oldukça emin adımlarla dünya ticaret tarihinde yerini almaya adım adım ilerlemektedir. E-ticarete olan ilginin artmasının ve günümüzde birçok kişinin e-ticaret yapmak istemesinin en önemli nedenlerinden birisi e-ticaretin sağladığı avantajlardır. Klasik olarak fiziki ticaret e-ticaret karşılaştırılması yapmak yerine meseleyi doğru çözümlemek için e-ticaretin kendi içinde, kendi e-ticaret eko-sistemleri içerisindeki avantajlı durumları dikkate alarak değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır.
- ✓ E-ticaret ile internetten online satış yapmak maliyetler açısından düşük girdilere sahiptir.
- ✓ E-ticaret eko sisteminde marka bilinirliği daha kolay ve kısa sürede sağlanabilir.
- ✓ E-ticaret mağazaları 7x24 hizmet esasında çalışır.
- ✓ E-ticaret kampanyalarının hedef kitlesini nokta hedef olarak daraltabilir ve dünya çapında genişletebilirsiniz.
- ✓ E-ticaret sektöründe ürün gönderiminin kendine has kargo ve lojistik süreçleri daha avantajlı hale gelmeye başladı.
- ✓ E-ticarette iş modeli seçmek, özellikle de stoksuz satış modelini tutturmak mümkündür.
- ✓ E-ticaret ile pazaryerleri büyük bir avantajdır.
- ✓ E-ticaret yapan işletmeler ekonomik krizlerde kendilerini daha rahat hissetmektedirler.
E-Ticarete Dijital Adım E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?
E-ticaret sitesi kurmak sadece bir tane e-ticaret altyapısı almak veya yazdırmaktan, bir pazaryerinde sanal mağaza açmaktan ibaret değildir. E-ticaret sitesi kurmak; e-ticaretin eko sistemine adım atmak e-ticaretin içinde olmak, e-ticaretin gereklerinin tümün yapmak, e-ticarette satışı arttırmak için tüm yapılması gerekenleri titizlikle ve doğru adımlarla yapmak demektir. E-ticaret sitesi kurmak ayrıca markalaşma, güvenlik, güvenirlilik, entegrasyon, doğru ürün, tedarik zinciri oluşturmak, kargo antlaşması, sanal pos antlaşması, sosyal medya yönetimi, ürün ve ürün gruplarının doğru kategorize edilmesi, bilgilerinin güncel, tam ve doğru olmasının takibi, müşteri istek ve sorularına esnafça, hızlı ve doğru cevap vermek demektir.
E-ticaret sektörüne hızlı bir giriş yapmak için e-ticaret sitesi kurmak isteyenler temelde şu hususlara dikkat etmesi gerekir. Varlıklarını sürdürmeleri, ilerlemeleri, rakiplerini geçmeyi, satışlarını artırmayı sağlayacaktır.
- ✓ E-ticaret sektörünüze, niş ürününüze karar verin,
- ✓ E-ticarete konu ürün ve hizmetleri analiz edin,
- ✓ Sektör çalışması yapın, yakın ve uzak rakip analizleri yapın,
- ✓ Hedef Kitleniz analizi yapın. Hedef kitle kitleye özgü çalışma adımlarını belirleyin,
- ✓ Markalaşın, markalaşmanın tüm aşamalarına çalışın,
- ✓ E-ticaret için şirket kurun yada şirketinize e-ticaret kodu ekleyin,
- ✓ Sosyal Medya Hesaplarını Oluşturun,
- ✓ E-ticaret Alt Yapısını doğru seçin,
- ✓ Sitenizin Güvenliğini Sağlayın,
- ✓ E-Ticaret Sitenizi Satış Odaklı Tasarlayın, satış odağından ayrılmayın
- ✓ Ürün Fotoğrafları ve Ürün Açıklamalarınız üzerinde titizlikle çalışın,
- ✓ Sanal Pos Entegre Edin,
- ✓ Kolay sipariş yöntemleri için çalışın,
- ✓ E-ticaret işini bilin Kargo Firması ile Anlaşın,
- ✓ E-ticaret sitenizden müşterilerinizle iletişimde bulunun,
- ✓ Reklam Stratejinizi Oluşturun ve Dijital Pazarlama yapmayı ihmal etmeyin,
- ✓ SEO Çalışmaları yapın, bilmiyorsanız öğrenin ve destek alın,
- ✓ Pazaryerinde mağaza açın, Entegrasyonlarından Yararlanın,
Şimdi yukarıda ana başlıklarınız verdiğimiz aşamaları hızlıca şu şekilde açıklayabiliriz. E-ticaret için bunları yapan küçük ya da büyük, yeni başlayan yada yıllardır e-ticaret içinde bulunanlar satışları artırmış, geliştirmiştir. Siz de bu adımları ve başlıkları bir strateji haritası oluşturarak internetten satış yapmaya başlayabilir, e-ticaret sitenizi kurabilir veya karlı satışlar yapabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için ;e-ticaret sitesi kurmak adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.
E-Ticaret Sektörünüzdeki Satış Ürününüze ve Niş Ürününüze Karar Verin
E-ticaret yapmak için bir sektör seçmek ve sektördeki en çok satılan zirve ürüne yani niş ürüne karar vermeniz gerekmektedir. E-ticaret sektörü yüz yüze ticaretten farklı olarak internet üzerinden araştırma yapmaya daha yatkındır. Çünkü aradınız soruları hem ülke hem de dünya çapında bulabilirsiniz. Bunun için şu su soruları sorarak başlamak kararlarınızın çabuk ve doğru olmasına katkıda bulanacaktır.
- ✓ E-ticarette en çok satış yapılan sektörler hangileridir,
- ✓ En çok satış yapan sektörlerin e-ticaretteki hacmi nedir,
- ✓ Sektörlerin yıllık büyüme istatistikleri ve kar oranları nelerdir,
- ✓ Ben bu sektörlerin hangisinde bulunabilirim,
- ✓ Bu ürünleri nasıl tedarik edebilirim. Vb. aramalar yapabilirsiniz, e-ticaret sitesi kurmak suretiyle satışa başlayabilirsiniz. Detaylı bilgi için e-ticarette en çok satılan ürünler makalemiz faydalı olacaktır.
Hedef Kitlenizi Belirleyin ve Markalaşın
E-ticaret = İnternetten ürün satmaktır. Dolayısı ile hedef kitleniz tüm internet kullanıcılarıdır. Dolayısı ile internet kullanan herkese ürün satmak kulağa hoş gelse bile teknik olarak inanılmaz zorlukları vardır.
E-ticarette hedef kitlesi oluşturmak için o e-ticaret danışmanlarına, uzmanlara ihtiyacınız yoktur. Bunun yerine iyi bir düşünmeye ihtiyacınız vardır. şöyle bir düşünelim. Şu unsurlar tabii olarak sizin hedef kitlenizi oluşturur.
- ✓ E-ticarete konu ürününüzün tabii alıcıları sizin hedef kitlenizdir.
- ✓ Yurt içinde yada yurt dışında satış yapıyorsanız tabii olarak hedef kitleniz global veya ülke çapındadır.
- ✓ Ürünleriniz mevsimlere, bölgelere göre değişken ise hedef kitleniz ilgili bölge ve dönemdir.
- ✓ E-ticarette Amerikayı yeniden keşfetmenizi gerek yoktur. Çünkü siz e-ticaret pazaryerlerinden “henüz” büyük değilsiniz. Onlarda en çok satılıyor, nereye satılıyor görebilirsiniz.
E-Ticaret Sitesi İçin Marka Ve Logonu
E-ticaret siteleri, internetten satışın dijital mekanı olduğu için e-ticaret sitenize akılda kalıcı bir isim bulmak durumundasınız. Bulduğunuz akılda kalıcı isim marka kimliinizle örtüştüğünde, markalaşma yolunda da önemli bir adımı atmış olursunuz. Aynı şekilde marka logonuz ve kurumsal kimliğiniz sizi güvenilir kılacaktır.
E-Ticaret Şirketi Kurun
E-ticaret işi ile fiziki ticaretin vergilendirme, faturalandırma açısından bir farkı yoktur. Ülkemizde ticaret yapan her özel ve tüzel kişiliğin fatura kesebilmesi gerekir. Fatura kesen her işletmede şahıs, limitet, anonim, komandit şirketlerinden birisini kurmuş olmak gerekir, İnternetten e-ticaret yapmak isteyenlerin sektör, sermaye miktarı, gelecekteki hedefler, şirketin büyüklüğü gibi unsurlar dikkate alınarak e-ticaret için şirket kurulması tavsiye edilir.
E-ticarette şirket kurmak için neler yapılmalı, detaylı bilgi için e-ticaret yapmak için şirket kurmak
Bir E-ticaret Alt Yapısı
E-ticaret için alt yapı seçimi; e-ticaretin sağlıklı yapılması ile doğru orantılıdır. Eğer sağlam bir e-ticaret alt yapısı seçmiş iseniz işleriniz bir biri ardına düzenli gider. Şöyle ki eğer seçmiş olduğunuz e-ticaret altyapısı pazaryeri entegrasyonlarına, muhasebe (ERP) entegrasyonlarına, banka entegrasyonlarına açıksa, ürün yükleme, foto ve açıklamaları da dahil CEO yapısı gibi sorunları yoksa işiniz sadece satışa odaklanmak olacaktır. Bunun için eğer yeterli mali gücünüz varsa e-ticaret sitesi yazdırabilirsiniz, mali gücünüz yok ve biraz da bilgisayar altyapınız varsa açık kaynak kodlu altyapı kullanabilirsiniz. Yada bütün bunlarla uğraşmak Amerikayı yeniden keşfetmek yerine bir hazır e-ticaret altyapısını tercih edebilirsiniz. hazır e-ticaret sitesi nedir? Hazır e-ticaret paketleri nelerdir? Sayfasına göz atabilirsiniz.
E-Ticaret Sitesi Güvenliği Ve Güvenirliği
E-ticaret uzak mesafeli satış olduğu için hem alıcıların siteye güvenmesi hem de sitenin teknik güvenliğini sağlanması gerekmektedir. e-ticaret siteleri için güvenlik teknik olarak SSL Sertifikaları, 3D Secure ve Güven damgası gibi unsurları barındırmalıdır. Bu unsurlar aynı zamanda sitenin güvenirliğini sağlayacak unsurlardandır. Hem internet sitesinin hem de müşteriler açısından güvenli alışveriş yapmanın püf noktaları için E-ticarette guvenli alışveriş yapmanın püf noktaları nelerdir makalemize bakabilirsiniz.
E-Ticaret Sitesi Tasarımında Satışa Odaklanma
E-ticaret sitesi e-işletmelerin vitrinidir. Dolayısı ile bu vitrin hem bilgisayarlarda hem de mobil uygulamalarda doğru görüntüyü vermelidir. E-ticarette rekabet fiziki ticaretteki rekabete göre daha ince ve daha teknik detaylıdır. E-ticaret siteniz responsive değilse yani mobil uyumlu değilse kimse bir aşağı bir yukarı sağa sola tuş peşinde koşmaz direk başka bir rakibinize gider. Aynı şekilde e-ticaret sitenizde tasarım, kategori gibi unsurlar doğru düzenlenmemişse, düzenlenemiyorsa müşteriler böyle bir sitede aradığı ürünleri iğne ile kuyu kazıyor gibi aramak durumunda kalıyorsa, ürün kampanyaları, çok satan ürünler, reklam, tek adımda satışa yönlenme gibi unsurlardan yoksunsa e-ticareti karlı yapmanız hatta e-ticaret yapmanız mümkün değildir.
E-ticaret ile internetten ürün satan e-ticaret firmaları için ürün açıklamaları ve ürün fotoğrafları oldukça önemlidir. Çünkü bir e-ticaret firmasından alışveriş yapacak olan kişilerin ürünler ile olan ilk teması ürün fotoğrafları ve ürün açıklamaları üzerinden sağlanmaktadır. Bu nedenle e-ticaret firmaları satış arttırmak istedikleri takdirde ürün fotoğrafları ve ürün açıklamalarına oldukça önem vermelidir. e-ticaret yazılım özellikleri neler olmalı
E-Ticarette Kargo ve Lojistik
E-ticaret firmaları eğer ürünlerini tek tek gönderecekse kargo anlaşması yapmak durumundadır. eğer ürünlerini toptan temin etmek veya göndermek istiyorlarsa lojistik anlaşmaları yapmaları gerekmektedir. Her halükarda e-ticaret için bir kargo ve lojistik gereklidir. Bunun için özellikle yurt içindeki satışlarda kargo anlaşması için kargo firması seçiminde bazı kriterlerin olması e-ticaretin sağlam, sağlıklı ve karlı hale gelmesi için temel tercihlerdendir. Örneğin sattığınız ürün naif ve kırılgan ise kargo firmasının deneyim, tecrübe ve ürüne gösterdiği saygı gibi özelliklerine dikkat etmenizde fayda vardır. Çünkü kimse kırılmış, bozulmuş bir ürünü almak istemeyecektir. Aynı şekilde iş modelinize göre ve ödeme sistemlerinize göre kapıda ödeme almak durumunda iseniz kargo firmasının kapıda ödeme sistemlerinin ve ilgili entegrasyonlarının olup olmadığına bakmak durumundasınız.
E-ticarette kargo firması seçiminde diğer önemli bir etmen ise sizin kullandığınız e-ticaret altyapısı ile entegre olup olmayacağıdır. Bu noktada hemen hemen tüm kargo firmalarının e-ticaret altyapı entegrasyonları vardır. Sizin altyapınızın olup olmadığına bakmanızda fayda vardır. e-ticarette kargo firması nasıl seçilir, nelere dikkat edilir konusunda detaylı bilgi için; e-ticarette kargo yönetimi nedir? Nasıl olmalıdır? bakabilirsiniz. Aynı şekilde eğer e-ticaret kargo entegrasyonlarının maliyeti hakkında bilgi edinmek istiyorsanız e-ticarette kargo yönetimi nedir? Nasıl olmalıdır? bakabilirsiniz.
E-Ticarette Satış ve Pazarlamaya Odaklanma
E-ticaret sitesi kurulum sonrası ürün ve hizmetlerinizi tanıtmanız lazım ki ürünleriniz internet ortamında satılabilsin. İnternet ortamında rekabet hem kolay hem de zordur. Bu nedenle tek odaklanmanız gereken satışa odaklanmak bunlar için yapılması gereken dijital pazarlamadır. E-mail marketing, SMS Pazarlaması, İçerik Pazarlaması (yani e-ticaret sitesine wideo, foto ve ürün bilgilerinin yüklenmesi) , Arama Motoru Pazarlaması teknik ifadesi ile SEO, Sosyal Medya entegrasyonu ve pazarlaması, İnfluencer Marketing gibi unsurların yapılmasıdır.
E-Ticaret Pazaryerlerine Entegrasyonu
Trendyol, N11, Hepsiburada vb. e-pazaryerleri, e-ticaretin en çok yapıldığı yerlerdir. Bunlar ve benzeri pazaryerlerinde sanal mağaza açmak e-ticaretinizin gelişmesi için oldukça önemlidir. Çünkü pazaryerlerinin müşteri potansiyeli, ürün çeşitleri, günlük internet trafiği gibi unsurlar bireysel ve henüz markalaşamamış e-ticaret siteleri ile kıyas götürmez derecede yüksektir.
E-ticaret uzmanlarınca en tavsiye edilen husus e-pazaryerlerinde mağaza açmak ve pazaryerlerine entegre olarak kendi e-ticaret web sitenizi de kurmak şeklindedir. Çünkü tek başına e-pazaryerlerinde sanal mağaza açınca pazaryerlerinin kuralları üzerinde kalıp kendi müstakil e-ticaretinizi yapamaz ve geliştiremez hale gelebilirsiniz.
E-pazaryerlerine nasıl entegre olunur veya hazır e-ticaret paketlerinin pazaryerleri entegrasyonları için pazaryerleri entegrasyonu örneği ve tam entegre çalışma örneği için e-ticaret pazaryeri entegrasyonları xml entegrasyonu makalesine bakabilirsiniz. Ayrıca e-pazaryerlerinde sanal mağaza nasıl açılır, sanal dükkan açmanın şartları, avantajları ve dezavantajları için pazaryerlerinde satış online satış rehberi makalesine bakabilirsiniz.
E-ticaretinizi Dropshipping yöntemi ile Stoksuz Yapın
E-ticarette ürünlerin tedariki, stoklanması ve gönderilmesi büyük problemdir. Çünkü e-ticaret siteniz pazaryerlerinde ise ürünlerinizin belirli bir gün/saat içerisinde gönderime girme zorunluğu vardır. e-ticaret sitesi puan kırmasından, pazaryerlerinden çıkarılmaya varıncaya kadar yaptırımları vardır. eğer e-ticaret siteniz müstakil ise müşteri sipariş verdiği ürünün bir an önce kargoya verilmesini ve kargonun hangi aşamada olduğunu görmek istemektedir. Bu hususlar dikkate alındığında çok dikkatli davranılması gerektiği ortadadır.
E-ticarette Dropspihpping yöntemi e-ticaretin geldiği noktada bir çok satıcı firma için cazip hale gelmiştir. Dropshipping yöntemi ile satış yapan kişi ve işletmeler ürün satarken ürün stoku bulunan kişi ve firmaların ürünlerini kendi kar marjları üzerinden satmakta ve gelir elde edebilmektedir. Diğer bir ifade ile anlaşmalı olduğunuz firmaların marjları üzerinden onların ürünlerini pazarlayabilirsiniz. Stoksuz e-ticaretin avantajları şu şekilde sıralayabiliriz.
-
- ✓ E-tcaret firmaları stoksuz ürün tedariği sağladıkları için ürün tedariki harcaması yapmamaktadırlar.
- ✓ Ürünlerin depolanması maliyeti olmamaktadır.
- ✓ Depo masrafları (akla gelebilecek tüm masraflar) ortadan kalkmaktadır.
- ✓ Stoksuz e-ticarette kargo depolayan firma tarafından yapıldığı için kargo maliyeti ve anlaşma olmamaktadır.
- ✓ E-ticaret birden fazla firma ile çalışma imkanı mümkündür.
Stoksuz e-ticaret dünyada yaygın olarak kullanılan bir e-ticaret modülüdür. Özellikle e-ihracat yapmak isteyen e-ticaret firmalarının bu konuda düşünmesi, araştırma yapması e-ticaret uzmanlarınca tavsiye edilmektedir. Hatta dünyada bazı global e-ticaret pazaryerleri kendi içlerinde de dropshipping yapılmasına izin vermektedir. Örneğin Amazondan alıp amazonda satabilirsiniz. Stoksuz e-ticaret konusunda ayrıntılı bilgi için şu makalemize müracaat edebilirsiniz. Stoksuz e-ticaret dropshipping nasıl yapılır?
E-ticaret Sitesi Maliyeti Nedir?
E-ticaret için bir web sitesine yani e-ticaret sitesine ihtiyaç vardır. Bunun da bir maliyeti vardır. Bu maliyetlerin başında hazır e-ticaret paketi için ödenecek bedelden ziyade e-ticaret paketinin doğru seçimi daha önemlidir. Çünkü maliyet öyle yada böyle çıkartılabilir. Ancak yanlış e-ticaret paketi seçimi maliyeti karlı e-ticaret yapamama veya e-ticaretin yapılamazlığı gibi bir sonuca götürür ki bunun maliyeti hesaplanamaz bile. Bunun için e-ticaret
E-ticaret sitelerinin doğru seçimi en başta yapacağınız işe, ürünlerinize, iş modellerinize göre farklılık gösterecektir. Açık kaynak kodlu free (ücretsiz) hazır e-ticaret sitelerinden iş modelinize göre, yaptırmak istediğiniz entegrasyonlara göre artan fiyatlarda hazır e-ticaret paketleri mevcuttur.
E-ticaret sitelerinde minimum maliyetin, domain, hosting ücreti bile kur bazında hesaba katılmalıdır. Bütün bunlar dikkate alındığında hazır e-ticaret paketinin maliyeti ve seçimi konusunda hazır e-ticaret sitesi nedir? Hazır e-ticaret paketleri nelerdir? makalemize bakabilirsiniz.
E-ticaret ve E-ticaret İş Modelleri
E-ticarette iş modelleri ile e-ticaret paketleri arasında doğru orantı vardır. Diğer bir ifade ile eğer siz toptancılık yapıyorsanız B2C modelini, e-pazaryerlerinde bulunmak istiyorsanız C2C modelini, bayi yönetim sistemi kurmak istiyorsanız B2B yazılımını seçmek durumundasınız. Buna göre
- ✓ Şirketten Şirkete Satış (B2B): E-ticaret büyük rakamlarının döndüğü satış türüdür. B2B E-ticaret modelinin açılımı Business to Businesstır. B2B iş modeli ile e-ticaret yapanlar yalnızca şirketler arasında, yada bayiler kanalı ile satış yapmaktadır. Diğer bir ifade ile alıcı ile satıcı şirkettir.
- ✓ Şirketten Tüketiciye Satış ( B2C): E-ticaret iş modelleri arasında en yaygın olanıdır. B2C E-ticaret modelinin açılımı Business to Consumerdir. Yani bu e-ticaret modelinde satış yapan şirketler ürünlerini tüketicilere satmaktadır. Bu iş modelini çoğunlukla mevcutta konvansiyonel bir ticareti (fiziki ticarethanesi) bulunan işletmeler tercih etmektedir. Öyle ki bazı işletmeler mağaza sayılarını artırmak yerine B2C iş modeli ile satışların karlığı nedeniyle e-mağazalarını büyütme gayretine girmişlerdir. B2C iş modeli e-ticaretin bu kadar yaygınlaşmasına, markaların hem bilinirliği hem de markalaşmasına çok büyük katkıları olmuştur. E-ticaretin gelişimini takip eden duayen e-ticaret uzmanları B2C iş modeli ile ticaretin diğer iş modellerini sürüklediğini söylerler.
- ✓ Tüketiciden Tüketiciye Satış (C2C): e-ticaretin bu iş modeli özellikle dönemlerde oldukça popüler hale gelmiştir. Özellikle de e-pazaryerleri bu iş modelini fazlaca tetiklemiştir. C2C yani Consumer to Consumer yöntemi ile yapılan e-ticaret modelinde ürünü satan ve satın alan da bir tüketicidir. Bu iş modelinde bir ürünü satın alıp internet üzerinden satmak olarak değerlendirildiğinde aslında ticaret nedir sorusundaki cevabı bu iş modeli vermektedir. Al ve sat. İster internetten al ister fiziki ama e-ticaret web sitesinden sat durumu.
E-ticarette iş modellerinden hangisini tercih edecek olursanız olun e-ticarete sıfırdan başlıyorsanız, veya e-ticaretinize yeni bir yön vermek istiyorsanız e-Ticarete sıfırdan başlamak e-ticaret yapmak için başlangıç rehberine bakabilir, karlı e-ticaret yapabilirsiniz.
Proticaret İle E-Ticaret Ve İş Modeline Uygun E-Ticaret Sitesi Kurmak
E-Ticaretin geldiği nokta dünyada ticaretin ve e-ticaretin gideceği noktayı göstermektedir. Daha açık bir ifade ile e-ticaret artık alışılagelmiş fiziki ticaretin her geçen gün yerini almakta, e-ticaret eko sistemine yeni oyuncular katmakta, yeni yorumlar, yeni yasalar, yeni iş kuralları, yeni iş modelleri geliştirmektedir.
Proticaret yılların verdiği deneyimle, iş modeline uygun, her sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek esnek yapı ve tasarımları ile hizmet vermektedir. Bu cümleden sunu ifade etmek istiyoruz;
Proticaret e-ticaret altyapısını kullanan müşteriler isterse sadece domain ve hosting bedelini ödeyerek (çok arzu ederlerse başka hosting firmalarında da host edebilirler) ücretsiz e-ticaret yazılımı kullanabilirler. Yani sermayesiz e-ticaret yapabilirler. Proticaret e-ticaret altyapısını kullananlar ilk görüşme ve satıştan sonra müşteri değildir. Yani proticaret sattığı her ürününe ve müşterisine verdiği her türlü yüksek destek ile sanki kendisi e-ticaret yapıyormuş titizliğindedir.
Proticaret e-ticaret altyapısını kullananlar hangi sektörde faaliyet gösterirlerse ona göre tema, kategori yapısı, yazılım modeli önerisi ve yapısı ile karşılaşırlar. Yani e-ticaret paketi hayata geçtiği andan itibaren tanıdıkları ürün yapısı, kolay ve esnek kullanım ile yazılım yıllardır kullanıyormuş hissine kapılırlar.
Proticaret alt yapısında iş modeli seçmek yani (B2B, B2C, C2C vb) sadece seçenekten ibarettir. Bu iş modellerinin hepsinin yıllara sari gelişmiş, çok yüksek kullanıcı deneyimine sahip bir alt yapı satın almış olursunuz. Proticaret e-ticaret paketleri ile tek panelden her şeyi yönetirsiniz. Pazaryerleri mağazanızı, muhasebe (ERP) müşteri ilişkileri (CRM), banka ve Sanal POS entegrasyonları ve XML entegrasyonları artık sorun değil. Sadece bir tıklamadan ibarettir. Proticaret e-ticaret paketleri kullanmaya başladığınızda zaten mevcut olan ve olması gereken
- ✓ Responsive Tasarım
- ✓ 3D Secure, SSL Sertifikaları, Güven Damgası
- ✓ Sipariş Yönetim Modülleri
- ✓ Dijital Pazarlama Modülleri
- ✓ Kargo Entegrasyonları,
- ✓ XML entegrasyonları
- ✓ Tema galerisi,
- ✓ İş modellerine göre hazır e-ticaret paketleri
- ✓ Kampanya Modülleri
- Gibi unsurlar e-ticaret paketlerinin doğasından olan unsurlardır.